Klantverhaal

Intermax: CO2-uitstoot reduceren met immersion cooling

Wie durft zijn server in de olie te hangen? Ludo Baauw, CEO van de Intermax Group, roept klanten op om samen met hem, iXora en NorthC, te innoveren met een nieuwe manier van het koelen van servers: immersion cooling. In het NorthC datacenter in Rotterdam Zestienhoven gebeurt het al.

Baauw is de CEO van Intermax Group, een groep van zeven managed service providers en managed security bedrijven die voor veel grote bedrijven, ziekenhuizen en overheidsorganisaties werkt. Het bedrijf telt 225 medewerkers, die samen meer dan 10.000 servers in de lucht houden. Dat doen ze superefficiënt, want die 10.000 servers samen produceren slechts 200 ton CO2-uitstoot, het equivalent van ongeveer acht gezinnen. “Maar we zijn niet snel tevreden en we hebben als ambitie om onze CO2-uitstoot voor 2030 naar nul te krijgen”, stelt Baauw. Ook is het doel om elk jaar minder stroom te gebruiken, die sowieso al diep donkergroen is en dus formeel geen CO2 veroorzaakt.

Servercapaciteit besparen

Om dat doel te bereiken lopen er bij Intermax verschillende programma’s om efficiënter om te gaan met servercapaciteit en energie. Zo zijn de engineers van Intermax erg actief om, met technieken als Kubernetes en Cloud Native, ervoor te zorgen dat servers die tijdelijk niet nodig zijn ook daadwerkelijk worden uitgezet. Daarnaast gaat het bedrijf in gesprek met klanten over hun gedrag: wat valt er bijvoorbeeld te besparen met het goed archiveren en tijdig weggooien van data? Weten ze dat een zoekopdracht bij ChatGPT ongeveer 200 keer zoveel energie gebruikt dan een zoekopdracht bij Google? Ook probeert Intermax haar klanten over te zetten op dynamische stroomcontracten en hen te helpen bij het plannen van zware workloads op momenten dat groene energie ruimschoots voorhanden is en de stroomprijs laag.

Immersion cooling

Maar de grootste klap”, zegt Baauw, “kunnen we maken met koeling. Ongeveer de helft van de energie van een datacenter gaat immers op aan koeling. Wij willen ervoor zorgen dat de airco’s uit kunnen blijven.

Dat kan door gebruik te maken van de technologie van iXora, een bedrijf dat speciale 19″ cassettes maakt voor immersion cooling. Bij deze manier van koelen worden moederborden van servers ondergedompeld in een speciale, niet-geleidende vloeistof die een heel klein beetje lijkt op baby-olie. Deze speciale synthetische vloeistof neemt de warmte op van de elektronische componenten en voert deze af via een warmtewisselaar. Die warmtewisselaar ‘trekt’ de warmte uit de vloeistof waarin de server hangt en stopt deze in het bestaande waternet van het datacenter.

Of, in het geval van het NorthC datacenter in Zestienhoven, in het toekomstige warmtenet van Schiebroek. “Want een belangrijk voordeel van immersion cooling is het vermogen om restwarmte te hergebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de airco’s in het datacenter kunnen uit en de gaskraan bij gezinnen kan dicht”, vertelt Baauw enthousiast.

“Deze vorm van innovatie kun je alleen doen met een partij die je vertrouwt. En met een partij die net als ons gelooft in een duurzame toekomst.”

Ludo Baauw, CEO Intermax Group

Gebruiksgemak van iXora-oplossing

Immersion cooling heeft nog een ander voordeel, zegt hij. “In tegenstelling tot traditionele koeling maken deze cassettes geen geluid. En omdat ze geen bewegende delen hebben, hebben ze ook nauwelijks onderhoud nodig en verbruiken ze daardoor direct al minder stroom. Apparatuur gaat ook langer mee door minder slijtage.

Er zijn naast iXora nog twee andere leveranciers van immersion cooling. “Maar die maken gebruik van hele grote bakken vol olie waar je de server in zijn geheel in hangt. Dat lijkt makkelijk, maar is het niet. Want die bakken hebben afmetingen die niet gebruikelijk zijn in een datacenter. Bovendien, als zo’n bak stuk gaat, dan lopen tientallen servers het gevaar dat ze te heet worden en uitvallen. iXora gebruikt cassettes die in een standaard 19 inch rack passen waar je de moederborden in hangt. De cassette vervangt dus de traditionele behuizing van een server. Zo’n modulaire aanpak maakt het veel flexibeler om op- of af te schalen”, zegt Baauw.

Samen innoveren

Baauw heeft NorthC benaderd om samen met Intermax en iXora onderzoek te doen naar de effectiviteit van immersion cooling en nieuwe verrekenmodellen. Dat onderzoek gebeurt in het datacenter van NorthC in Zestienhoven. Baauw: “Iedereen ziet dat deze technologie op de lange termijn goedkoper is. Want je bespaart op koeling en de restwarmte wordt hergebruikt. Maar op korte termijn moet je investeren. Hoe we de kosten en opbrengsten het best kunnen verdelen, moet blijken uit deze proof of concept. Ook praktische problemen proberen we gelijk in de praktijk op te lossen.

Vandaar ook dat Intermax NorthC selecteerde voor deze proef. “Deze vorm van innovatie kun je alleen doen met een partij die je vertrouwt. En met een partij die net als ons gelooft in een duurzame toekomst en die bereid is om in die toekomst te investeren. Het is mooi dat ons jarenlange partnership zo’n innovatief vervolg krijgt”, besluit Baauw.

Offerte aanvragen