Helden van de digitale infrastructuur: Uniserver

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat iedereen zich moet aanpassen aan een nieuwe realiteit. Naast de vele uitdagingen waar wij allemaal mee te maken hebben, ontstaan ook nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden om elkaar te helpen. NorthC zet in deze serie klanten in de spotlight die er met nieuwe initiatieven, buiten hun normale dienstverlening om, voor zorgen dat Nederland digitaal verbonden wordt en blijft. Deze week de cloudprovider Uniserver.

Uniserver: “Met veel creativiteit voorzien in explosief toegenomen vraag”

Uniserver helpt als cloud infrastructuur provider ICT-dienstverleners bij het realiseren van hun cloudproposities. Commercieel directeur Emile Schouwstra vertelt: “Bedrijven raakten in ‘paniek’ toen Rutte de intelligente lock-down aankondigde. Reden is dat maar heel weinig organisaties er qua IT-omgeving op ingesteld waren om van de ene op de andere dag het voltallige personeel thuis te laten werken.” Met weekend- en nachtwerk heeft Uniserver gezorgd voor voldoende servercapaciteit in hun datacenters. “Onze cloudomgeving is heel schaalbaar, maar uiteindelijk zit er aan iedere schaalbaarheid natuurlijk een grens. Die hebben we – met behoud van onze reguliere marges – behoorlijk opgerekt door te kijken naar welke nieuwe workloads we op welke servers het meest optimaal konden afhandelen.”

Kunst- en vliegwerk

Accountmanager Alfons Zeinstra hing dag en nacht met klanten aan de telefoon om af te stemmen wat ze nodig hadden. “Zo hebben we in de eerste week van de lock-down honderden thuiswerkplekken uitgeleverd aan een GGD. Het moest met stoom en kokend water, maar het is gelukt.” Ook hielp hij diverse bedrijven die in de problemen kwamen doordat hardware leveringen vertraagd waren. “Zo was er een bedrijf dat midden in de uitrol naar Office 365 zat en dat wilde versnellen. Wij hebben hen in één etmaal geïnstalleerd op onze cloudomgeving. Gezien de omvang van dit project was dat echt een topprestatie.”

Bestaande diensten nu ineens interessant

Uniserver ziet een sterk toegenomen vraag naar twee diensten die het bedrijf al langer aanbiedt. De eerste is Back-IT, een back-up dienst voor Office 365. Zeinstra: “Omdat door het massale thuiswerken de performance van Office 365 in het begin wat onder druk stond, stelden veel bedrijven zich ineens de vraag: hoe kan ik verder werken als Office 365 onverhoopt helemaal onderuit gaat? Microsoft maakt namelijk geen back-up.”

De tweede is een grafische werkplek in de cloud. “Architecten, bouwbedrijven, keukencentra, bedrijven met een industriële ontwerpafdeling. Allemaal moesten ze thuiswerken, maar de meeste bedrijven werken met een zware PC die de berekeningen van CAD/CAM-software uitvoert. Met onze oplossing doe je die berekeningen in de cloud, waardoor je met iedere laptop uit de voeten kunt”, zegt Zeinstra.

Grote contrasten

Kortom, bij Uniserver is het sinds 13 maart ‘alle hens aan dek’. Ze weten echter dat ze niet de enige zijn die nu vele stappen extra zetten om de rest van Nederland aan het werk te houden. Schouwstra: “In normale weken is in de meeste bedrijven de serverbelasting tijdens kantoortijden vrij hoog en zakt daarna geleidelijk weg. Maar nu zien we enerzijds organisaties die 24×7 keihard doorwerken. Denk aan ICT-dienstverleners en bedrijven in de zorgsector. En anderzijds enkele bedrijven waarbij de activiteit terug is gezakt tot bijna nul. Dat betekent dat wij voortdurend de capaciteit aan het optimaliseren zijn om iedereen goed te kunnen bedienen.”

Het is hard werken, maar de heren blijven vol energie. Schouwstra: “Dit is dé tijd om te laten zien hoe bedrijfskritisch IT is. We verwachten dat bedrijven straks anders na gaan denken over business continuity. Dat is iets waar wij ze uitstekend bij kunnen helpen.”