Helden van de digitale infrastructuur: Vertixo

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat iedereen zich moet aanpassen aan een nieuwe realiteit. Naast de vele uitdagingen waar wij allemaal mee te maken hebben ontstaan ook nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden om elkaar te helpen. NorthC zet in deze serie klanten in de spotlight die er met nieuwe initiatieven, buiten hun normale dienstverlening om, voor zorgen dat Nederland digitaal verbonden wordt en blijft. Deze week de ICT-dienstverlener Vertixo.

Vertixo: encrypted videoconferencing zonder abonnement

Vertixo host bedrijfskritische applicaties voor verschillende sectoren: van toets- en volgsystemen voor het onderwijs tot beveiligde netwerkinfrastructuren voor gemeenten. Tom Brautigam is als business development manager normaal gesproken verantwoordelijk voor commercie, maar is nu vooral bezig met de vraag hoe hij klanten, buiten de normale dienstverlening om, kan ondersteunen.

Ondersteuning bij werken op afstand

Toen Mark Rutte aankondigde dat mensen, waar mogelijk, moesten thuiswerken en scholen dicht gingen, ontwierpen de engineers van Vertixo in één weekend een encrypted videoconferencingdienst waar je zonder abonnement gebruik van kunt maken. Tom: “We zien dat veel organisaties niet zijn ingesteld op werken op afstand. Ze hebben nooit nagedacht over een applicatie als videoconferencing. Vrijwel alle bestaande diensten vereisen dat je een account aanmaakt, denk aan Zoom, Teams of Hangouts. Bij gratis diensten betaal je bovendien vaak met je persoonlijke data. Als er in het onderwijs en voor overheden één ding belangrijk is, dan is het wel het waarborgen van de privacy. Die organisaties ontraden wij om aan de slag te gaan met dergelijke gratis diensten.”

Bewustmaking van privacygevaren

Vertixo maakte intern al jaren gebruik van een door henzelf ontwikkeld open source platform voor interne communicatie. Dat platform is in één weekend omgebouwd tot een gratis videoconference dienst voor iedereen die er gebruik van wil maken. Tom: “Op maandag hebben we heel low-profile klanten geïnformeerd, vooral ook om ze bewust te maken van de privacygevaren van de bestaande diensten. Al snel kwam de vraag: wat kost dat? Daar hadden we, eerlijk gezegd, nog helemaal niet over nagedacht. Want zelf een applicatie ontwikkelen en als SaaS verkopen is niet onze tak van sport. We hebben dit alleen ontwikkeld om klanten een veilig alternatief te bieden en dus is en blijft de dienst gratis.”

Gesloten beurs

Vertixo kon de eerste weken de toeloop makkelijk aan, omdat het zakelijke verkeer op veel bedrijfslocaties terugliep. “We leveren bijvoorbeeld voor veel scholen in het primair en voortgezet onderwijs de internetverbinding. Die capaciteit benutten we nu voor de videoconferencingdienst”, vertelt Tom. De dienst groeit snel in populariteit. Naast scholen en gemeenten maken ook steeds meer bedrijven er gebruik van. Vertixo is in geprek met transitproviders over de vraag of zij belangeloos bandbreedte ter beschikking willen stellen voor deze dienst. Zodat het ook in de lucht kan blijven als straks bijvoorbeeld de scholen weer opengaan, maar we nog wel blijven thuiswerken. “Onze insteek is: we willen Nederland in deze nieuwe realiteit zo goed mogelijk draaiende houden. Dat doen we primair door continuïteit van onze normale dienstverlening te garanderen. En daarnaast door klanten waar we kunnen, te helpen met diensten die we normaal niet leveren. We zullen nog wel een tijdje in deze nieuwe realiteit blijven zitten. Dat betekent dat we elkaar moeten helpen, waar het kan met gesloten beurs.”