CJ2 Hosting: Interesse voor regionale datacenterdiensten groeit

Steeds meer organisaties kiezen bewust voor een regionaal datacenter. Een regionaal datacenter dat beschikt over uitstekende uitwijklocaties en over goede verbindingen.

Of het nu is vanuit zorgen om privacy, vanuit wetgeving (zoals bijvoorbeeld de NEN7510 voor de zorg) of puur vanuit het gevoel dat het prettig is als je weet dat jouw data in je ‘achtertuin’ staan; steeds meer organisaties kiezen bewust voor een regionaal datacenter. Een regionaal datacenter dat beschikt over uitstekende uitwijklocaties en over goede verbindingen met de internetknooppunten in Amsterdam en Frankfurt. Om die reden werkt CJ2 Hosting samen met het NorthC datacenter in Groningen.

CJ2 Hosting uit Groningen is een partner in datacenter- en (managed) hosting dienstverlening. Het bedrijf, opgericht in 2002, groeit sterk. De reden: steeds meer organisaties in het noorden van het land zoeken datacenterdienstverlening dicht bij huis. Het bedrijf telt inmiddels twintig medewerkers en bedient vele (semi-)overheidsorganisaties en commerciële bedrijven in de drie noordelijke provincies.

Verhuizen naar een datacenter?

Download kosteloos onze whitepaper met praktische tips

Download

Datacenter in eigen regio

Carlos de Boer is één van de twee oprichters van CJ2 Hosting. Waar het bedrijf ooit begon met een server in een datacenter in Amsterdam, is het nu een belangrijke speler aan het worden in het noorden van ons land. “We zien dat steeds meer organisaties op zoek zijn naar een datacenterdienstverlener in hun eigen regio. In het begin klopten vooral MKB-bedrijven uit Groningen bij ons aan, maar nu zijn het steeds vaker grote organisaties die missiekritische omgevingen door ons willen laten hosten. Dat betekent dat we redundantie moeten kunnen bieden”, zegt De Boer.

CJ2 Hosting werkt daarom met drie datacenters in Groningen, waaronder dat van NorthC in Westpoort. “Westpoort is voor veel van onze klanten makkelijk aan te rijden. Daarnaast is het een uiterst professioneel datacenter dat hier hard aan de weg timmert. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van het datacenter, waarvan de noodstroomvoorziening op groene waterstof draait. Dat zien onze klanten ook.”

Dienstverlening op niveau van hyperscalers

CJ2 hosting heeft IaaS-dienstverlening ontwikkeld die zich kan meten met het aanbod van hyperscalers zoals Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. “Je ziet dat veel organisaties wel het gemak van dergelijke ‘pay-as-you-go’ dienstverlening willen, maar hun data niet graag uit handen geven aan een Amerikaans bedrijf dat het niet zo nauw neemt met privacy. Of waar je een ticket moet aanmaken als je een probleem hebt. Als ze met ons in zee gaan en gebruikmaken van het NorthC datacenter, bieden wij ze ‘the best of both worlds’: de kwaliteit en technische betrouwbaarheid van de hyperscalers én de zekerheid dat hun data in Groningen staat en dat ze altijd te woord worden gestaan door iemand die hun omgeving kent en zelf direct actie kan ondernemen.”

Groene waterstof

Een belangrijk criterium waar CJ2 Hosting datacenters op selecteert, is duurzaamheid. De Boer: “We hebben veel overheidsorganisaties als klant. Zij hebben ambitieuze doelen als het gaat om CO2-neutraliteit en dat merk je in de gesprekken. Ze willen weten wat we doen om ons energiegebruik te beperken en ze willen garanties dat de stroom duurzaam wordt opgewekt. Daarom doen wij alleen zaken met ‘groene’ datacenters.”

Het feit dat NorthC in Groningen de eerste noodstroomvoorziening op groene waterstof in Europa in gebruik heeft genomen, is niet aan de overheidsklanten van CJ2 Hosting voorbijgegaan. “Groningen staat bekend als de waterstofprovincie. Het is natuurlijk geweldig dat één van onze datacenters waterstof gebruikt in hun primaire proces”, zegt De Boer.

“We hebben veel overheidsorganisaties als klant. Zij hebben ambitieuze doelen als het gaat om CO2-neutraliteit.”

Carlos de Boer, mede-oprichter CJ2 Hosting

Partner in energietransitie

Zeker omdat voor een hostingpartij de mogelijkheden om het energiegebruik te reduceren beperkt zijn. “Je hebt het dan vooral over virtualisatie en over het optimaal afstellen van de servers zodat die zo min mogelijk stroom verbruiken”, zegt De Boer.
De energietransitie vraagt om een daadkrachtige overheid die beleid durft te maken voor de lange termijn. En daar schort het nog wel eens aan, ziet De Boer. “Neem een onderwerp als het terugleveren van restwarmte. Vrijwel alle datacenters in Nederland willen dat, maar vaak stranden projecten omdat de initiële kosten heel hoog zijn. Als daar meer subsidies voor komen, dan weet ik zeker dat we in Nederland behoorlijk wat CO2-besparing kunnen realiseren. Maar als je alle kosten eenzijdig bij de datacentersector neerlegt, dan lukt het natuurlijk niet.”

Samen sterker

Er zijn genoeg onderwerpen waar CJ2 Hosting en NorthC zich samen hard voor zouden willen maken. Security Officer Leontien Hamminga prijst de samenwerking. “We maken ons druk over dezelfde thema’s. Naast duurzaamheid bijvoorbeeld ook over security en privacy. Zo organiseren we binnenkort samen een event over NEN7510 in de zorg. Door onze krachten te bundelen, niet alleen op technisch gebied maar ook communicatief, staan we samen sterker.”