WebOké: duurzaamheid, redundantie en toekomstbestendigheid zijn key

Verhuizen naar een ander datacenter is voor een hostingpartij zo ongeveer het spannendste wat je kunt ondernemen. Toch vond WebOké het noodzakelijk. In de praktijk bleek de migratie enorm mee te vallen. “Er is niets waarvan we achteraf zeggen: hadden we dat maar anders gedaan.”

WebOké biedt professionele hosting voor budgetprijzen. Dit realiseert het bedrijf door te werken met de nieuwste hardware, die zeer efficiënt is. Daardoor kunnen met dezelfde hoeveelheid servers meer klanten worden bediend. Door alle processen vergaand te automatiseren, kan het bedrijf met een redelijk klein team veel klanten bedienen. Tel daarbij op dat door uitstekende self-service mogelijkheden klanten maar heel weinig support nodig hebben en het is duidelijk dat WebOké een van de meest efficiënte hosters van ons land is. Toen WebOké op zoek ging naar een nieuw datacenter, sprong NorthC er bovenuit.

Verhuizen naar een datacenter?

Download kosteloos onze whitepaper met praktische tips

Download

Betere redundancy

Danny de Koning is Business Development Manager bij WebOké. Hij heeft het druk, want het bedrijf groeit als kool. “Wij koppelen zeer professionele en hoogwaardige hostingdienstverlening aan de laagste prijzen in de markt. Dat zingt zich rond.”

Om al die nieuwe klanten op hetzelfde hoge niveau te blijven bedienen, wilde WebOké de redundantie verbeteren. “We zaten bij een datacenter in Amsterdam en hadden al een gescheiden back-up locatie, maar het glasvezelnetwerk daartussen was niet redundant uitgevoerd. Dat was wel de wens”, vertelt De Koning. Daarnaast kon het datacenter nog wel wat verbeteren op het gebied van duurzaamheid. “Wij hebben een laag energieverbruik hoog in het vaandel staan. Vandaar dat wij altijd tijdig investeren in nieuwe, energiezuiniger hardware. Dan werk je natuurlijk ook graag samen met een datacenterspeler die er alles aan doet om ook het energiegebruik te minimaliseren.”

Hij keek dan ook al enige tijd om zich heen, maar grote haast met het zoeken naar een nieuwe partij was er niet. Totdat het vorige datacenter werd overgenomen door een bedrijf dat ook webhosting biedt. “Datacenter en webhosting in één hand past niet bij onze onafhankelijke visie”, zegt De Koning helder. En dus maakte hij haast met het selectietraject.

Region Connect Ring

Hij sprak diverse datacentersleveranciers. “NorthC sprong er bovenuit. Niet alleen voldeden ze ruimschoots aan onze criteria, ze reageerden ook heel snel. De communicatie was echt uitmuntend.” Daarnaast presteerde NorthC het best op de knock-out criteria: een redundante glasvezelverbinding tussen de twee datacenters, duurzaamheid en toekomstbestendigheid. De Koning: “We spraken verschillende spelers die een redundante verbinding konden bieden, maar wat bij NorthC opviel was de dienstverlening die ze bovenop hun Region Connect Ring bieden. Wij hoefden zelf helemaal niets te implementeren en werden volledig door NorthC ontzorgd.”

Soepele migratie van de servers

“De migratie verliep boven verwachting voorspoedig. De Koning: “We hebben op een nacht van vrijdag op zaterdag eerst onze eigen administratie en de back-up servers verhuisd. Dat was in drie uurtjes geregeld. De volgende nacht zijn al onze hosting servers overgegaan. Dat nam vijf uur in beslag. Vooral het verhuizen van de IP-reeks is spannend, want dat kun je niet van tevoren testen. Maar het verhuisplan van NorthC zat zo goed in elkaar, dat we daar alle vertrouwen in hadden. Zij gaven helder aan: een goede voorbereiding is het halve werk. En dat bleek ook echt zo. De verhuizing is ons zo ontzettend meegevallen. Het was heel fijn te weten dat de mensen van NorthC ook midden in de nacht bereikbaar zijn, mochten we een tegenvaller hebben. Daar hebben we gelukkig geen beroep op hoeven doen.”

Uitmuntende communicatie

De verhuizing vond plaats in oktober 2021. Een half jaar later is De Koning nog altijd zeer tevreden over de dienstverlening door NorthC. “We hebben geen downtime gehad, dat is natuurlijk het allerbelangrijkst. Maar daarnaast wil je ook gewoon fijn samenwerken. De communicatie is vanaf het begin fantastisch geweest. NorthC denkt goed mee. Dat deden ze bij de migratie, maar ook nu we groeien. Ze komen met snelle oplossingen die toekomstbestendig zijn. En ze denken mee over onze business.”

WebOké focust zich nu nog primair op het MKB. “Maar enkele van de start-ups die we bedienen groeien zo snel dat ze het MKB-niveau ontstijgen”, vertelt De Koning. “Wij willen daarin meegroeien en ervoor zorgen dat klanten in iedere fase van hun groei bij ons terecht kunnen. Je begint misschien met een basis hostingdienst, neemt daarna een VPS af, groeit door naar een dedicated server en daarna heb je misschien wel meer servers nodig, maar nog geen heel rack. Al die opties willen we onze klanten kunnen aanbieden. We zijn nu nog een hostingbedrijf, maar willen in de toekomst ook colocatie gaan bieden. Daarbij ondersteunt NorthC ons. Op deze manier kunnen wij gefaseerd groeien.”

“NorthC denkt goed mee. Dat deden ze bij de migratie, maar ook nu we groeien. Ze komen met snelle oplossingen die toekomstbestendig zijn.”

Danny de Koning, Business Development Manager WebOké

Focus op de lange termijn

De Koning heeft dus geen spijt van de keuze voor NorthC. “Nee. We hebben bij de selectie erg gelet op de bedrijfscultuur. Hoe doen ze zaken? Zijn ze gericht op zoveel mogelijk omzet behalen op de korte termijn, of willen ze een partnership aangaan voor de lange termijn? Dat laatste is echt het geval en dat merken wij in de praktijk. Daar plukken wij nu de vruchten van, maar ook onze klanten.”