De pagina wordt geladen...

Waar slim ondernemen en duurzaamheid samenkomen

NorthC loopt voorop in duurzaamheid en heeft een voortrekkersrol als het gaat om circulair ondernemen.

Wij zijn ons bewust van onze impact op het klimaat en realiseren ons dat we twee grote uitdagingen hebben als het gaat om duurzaamheid. De materialen die we gebruiken moeten zoveel mogelijk opnieuw worden ingezet. Want grondstoffen zijn beperkt. Er komt niet meer bij. Hiermee moeten we dus bewust omgaan. De andere uitdaging ligt op het vlak van energie. We moeten slimmer omgaan met energie. Om de CO₂-uitstoot te beperken en het klimaat te beschermen.

Natuurlijk maken onze al onze datacenters al gebruik van 100% groene stroom. Maar we doen meer. Want bij onze sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid hoort ook dat we daadwerkelijk iets terugdoen voor de maatschappij. Hierin treden we daadkrachtig op. Zo zetten we in op het nuttig gebruik van restwarmte. Samen met de lokale overheid en verschillende lokale ondernemers, zijn we mooie, veelbelovende projecten gestart. Bijvoorbeeld in Aalsmeer. De warmte die de in ons datacenter opgestelde IT-apparatuur produceert laten we niet verloren gaan, maar zetten we in als verwarming voor andere gebouwen. We verwarmen er een school met kindercentrum, sportcentrum en exportbedrijf in kamerplanten mee. In ruil voor die warmte krijgen wij weer koude terug die wij gebruiken voor de koeling van de opgestelde IT-apparatuur in ons datacenter. Het is een slimme manier van samenwerken. Want zowel wij als onze partners besparen op energie en de uitstoot van CO₂. In Eindhoven hebben we een soortgelijke samenwerking met High Tech Campus.

zo halen we het maximale uit onze warmte

Chief Operating Officer Jarno Bloem van NorthC over dit unieke project

“Wij zijn erg enthousiast over dit warmte-/koude-uitwisselingsproject. Natuurlijk is er daadkracht voor nodig om dit te doen. Want het vergt wel wat van de deelnemende partijen. Maar het is het absoluut waard. We kunnen de restwarmte die we nu over hebben, op een goede manier inzetten in de samenleving. En krijgen daar vervolgens koude voor terug. Ik geloof dat dergelijke initiatieven over een paar jaar heel normaal zullen zijn in de datacenterwereld.”

Van bestemming naar nieuwe bestemming

Ook in het gebruik van materialen nemen we onze verantwoordelijkheid. We streven zoveel mogelijk naar circulariteit in materiaal en grondstoffen. Zo is ons datacenter in Eindhoven gebouwd volgens cradle-to-cradle principes. Er zijn zoveel mogelijk circulaire bouwstoffen gebruikt en we hebben waterbesparende maatregelen genomen. Het gebouw kan bovendien gecontroleerd uit elkaar worden gehaald om alle materialen vervolgens opnieuw in te zetten. Ook hebben we goed gekeken naar de toekomstige functie van het gebouw. Zo zijn de plafonds in onze datazaal extra hoog zodat de ruimte bijvoorbeeld ook geschikt is als laboratoriumruimte. Een van de ruimtes is ingericht als kantoor en kan in de toekomst weer dezelfde functie krijgen. En ook de derde ruimte is volledig aanpasbaar. Zo kan de dichte gevel eenvoudig worden verwijderd om de ruimte een nieuwe functie te geven. Natuurlijk staan we niet stil. En kijken we voortdurend hoe we nog verder kunnen verduurzamen.

Award voor slimme ideeën

Onze datacenters staan altijd aan. Redundante noodstroomsystemen vangen een eventueel uitval van de energievoorziening uit het energienet op. Om een vlekkeloze overgang te garanderen, moeten we alle aggregaten continu voorverwarmen. Traditionele systemen voor deze voorverwarming verbruiken veel energie. Daarom gebruiken we hier warmte voor, die de koeling in ons datacenter heeft “geoogst”. Hiermee besparen we voor 310 huishoudens aan energie in Aalsmeer en 66 huishoudens in Eindhoven.

Voor dit idee kregen we in 2016 een Datacenter Dynamics Award.

Zonne-energie voor de IT-apparatuur van onze klanten

Ook op kleinere schaal nemen we maatregelen. Zo gebruiken we in onze gebouwen steeds meer led-verlichting. En op het dak van ons datacenter in Aalsmeer liggen 513 zonnepanelen die een capaciteit van 146.205 kWh per jaar leveren. Met een CO-reductie van 94.886,40 kg. Dit staat gelijk aan een gemiddeld jaarverbruik (3.500 kWh) van 42 huishoudens aan energie en 4700 bomen die CO uit de lucht halen en omzetten in zuurstof en biomassa. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe grote en kleinere maatregelen om nog duurzamer te werken. Onze inspannen blijven niet onopgemerkt, want zowel in Eindhoven als in Aalsmeer hebben onze datacenters een BREAAM-certificering. 

Meer weten over onze duurzame initiatieven?

Of weten hoe duurzaam wij exact werken? Neem contact met ons op.